StRoc2014-1Una de les festes més antigues de Barcelona, són les de Sant Roc de la Plaça Nova, i enguany arriben a la 425a edició. Del 13 al 17 d'agost, el barri Gòtic acollirà una de les tradicions populars que se celebra de forma gairebé ininterrompuda des de 1589, quan els veïns del barri de la Catedral va fundar la Confraria de Sant Roch de la Plassa Nova i van començar a celebrar-les.

Destaca el Seguici de Sant Roc, un recorregut iniciat al 1623 que comença a la Plaça Nova fins a l'Església del Pi i agrupa diables, els gegants centenaris, grallers, bastoners i altres actors de la cultura popular del barri. Cada 16 d'agost des de 1830, el Porró llarg ofereix vi a tots els visitants que puguin aixecar el seu galet de cinquanta cinc centímetres. La cucanya, originada al 1884, consisteix en traspassar un pal horitzontal en constant gir per la força del propi cos, o la tradició del globus del capità Munyon, on els més petits dibuixen, en un gran globus de paper, el personatge més negatiu de l'any. També es rememorarà la llegenda de Sant Roc.

Com  a novetat, aquest any es presenta una gran exposició: 4 1/4. 425 anys de Sant Roc a Barcelona, de Vot de Ciutat a festa popular de la plaça Nova, que es podrà visitar fins el 23 de novembre a La Casa dels Entremesos. Una visió des de l'any 1519, quan Barcelona va proclamar patró sant Roc, l'any 1563, quan el Consell de Cent va fer vot de ciutat al sant, o el 1589, quan els veïns del barri de la Catedral van fundar la Confraria de Sant Roch. L'entrada és gratuïta i el seu horari: de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 16h a 19h. Diumenges i festius d'11 a 14h. Dilluns i del 18 al 31 d'agost, tancat.