AsocibiencomúnAquest any fem la recomenació d'un llibre. Una lectura interessant per parlar de la força de l'associacionisme i a la vegada clarificar conceptes que sovint posem en el mateix sac com tercer sector, economia social i economia solidària.

El llibre sorgeix de la preocupació davant d'una democràcia fràgil que cada vegada és menys capaç de posar límits a l'economia. Aquesta fragilitat, que s'ha fet més patent en inicis d'aquest nou mil·lenni, sorgeix arran d'una complexa realitat: un capital que es globalitza i que és cada vegada més agressiu i devorador, un Estat incapaç de resoldre els problemes que plantegen els incontrolats fluxos financers i una degradació del medi ambient a escala mundial.

La situació contemporània ja no admet la creença en un futur brillant que conciliï el progrés econòmic i el progrés social. Però lluny d'instal·lar-se la queixa i el pessimisme, Jean-Louis Laville introdueix un element clau per a aquesta relació complexa entre democràcia i economia: la societat civil i les seves associacions. Aquestes, amb les seves agendes d'accions i els seus recursos plens de sentit, són una palanca per superar aquesta alternativa recurrent i desastrosa entre l'omnipotència i la impotència de la política pel que fa a l'economia.

Laville veu en l'associacionisme, definit com a projecte constituït a partir d'accions col·lectives realitzades per ciutadans lliures i iguals en nom d'un bé comú, la reconquesta del concepte de solidaritat i la possibilitat de construir espais públics autònoms i una dimensió econòmica democràtica. I per això proposa reprendre el fil històric del quefer associatiu, reexaminar les seves actuals funcions i clarificar els conceptes que, al seu voltant, presideixen els debats d'avui dia.

Un llibre que podeu trobar al fons documental de Torre Jussana - Centre de serveis a les associacions